07.10.2007

Curatarea de praf a interiorului PC-ului, partea II

Bun. Am terminat cu dezasamblarea calculatorului, sa trecem mai departe, la curatarea propriu-zisa.

Vom incepe cu procesorul. Sfaturi:
-Folositi o carpa moale sau prosoape de hartie de bucatarie
-Incercati sa nu va manjiti pe degete, iar daca o faceti, sa nu intre pasta printre pini, ca greu iese de acolo
-Nu indoiti si nu rupeti pinii

Procedura: se tine procesorul de marginile sale, iar cu materialul ales se sterge pasta termoconductoare. Apasati ferm pe procesor, sa o luati jos, nu sa o intindeti. Repetati pana cand procesorul este din nou curat. La fel se procedeaza si pentru partea inferioasa a heatsinkului. Unii folosesc carpe inmuiate si solutii pentru spalat vase. Eu ma descurc si fara.
ATENTIE: Este important ca, daca ati scos procesorul, sau doar ati dat jos coolerul de pe el, sa schimbati pasta, deoarece la punerea inapoi a coolerului, peste pasta veche, se formeaza bule de aer intre procesor si heatsink si nu mai exista contact 100% intre cele doua.






Acum ca procesorul si heatsinkul sunt curate, putem trece mai departe, la placa de baza. Ustensile necesare: alta carpa sau alte prosoape de bucatarie/servetel, betisoare cu bumbac la capat (alea care se baga in urechi) si aspirator.
Cu aspiratorul scapan de praful de pe carcasa si din sloturi; putem sa aspiram si praful din cooler. Cu betisoarele adunam praful din zonele inguste (intre sloturi, intre condensatori etc). Cu materialul textil se poate curata placa de baza in zonele fara condensatori, rezistori sau jumperi, si celelalte componente (hdd-uri, unitati optice si placi de extensie).
Din nou, aveti grija sa nu rupeti ceva pe acolo.










Acum ca am terminat si sunt curate componentele, bagam totul la loc. Operatiunea de asamblare a calculatorului e, in principiu, inversa a ceea ce am descris articolul trecut.
Incepem cu procesorul. Piedica aceea ridicata, introducem procesorul dupa cum ne arata coltul procesorului si a soclului, coboram piedica. Punem noua pasta termoconductoare. Atentie: aceasta se pune doar pe centrul pastilei procesorului, cam cat un bob de mazare. In momentul in care se pune coolerul, datorita presiunii, aceasta se intinde uniform pe tot procesorul.
Introducem memoriile RAM, placile de extensie (video, tv-tuner, de retea), iar mai apoi harddiscurile si unitatile optice. Legam toate cablurile si gata. Ne admiram munca.





















Cam atat. In caz ca apar probleme, e vina voastra nu a mea.

Niciun comentariu: