12.09.2007

Curatarea de praf a interiorului PC-ului, partea I

Este o problema care deranjeaza foarte multa lume. Dupa un timp dupa ce ti-ai luat calculatorul, te trezesti ca face un zgomot mai mare, ca temperaturile indicate in BIOS sunt mai mari cu cateva grade sau, in cazuri extreme, ca nu mai porneste ventilatorul de pe procesor. Fiind un om cu inima buna, mi-am curatat si eu calculatorul si am facut poze intre timp, pentru a va usura munca.
Cateva reguli, inainte de a incepe:
1. Opriti calculatorul, scoateti-l din priza si opriti sursa de la comutatorul din spate, daca are (Safety First!)
2. Evitati sa aveti mainile incarcate electrostatic: nu atingeti CRT-uri si nu va frecati parul inainte, sau alte lucruri care ar putea sa provoace incarcarea electrostatica. Folositi manusi chirugicale, daca vreti.
3. Fiti constienti de faptul ca daca ceva merge prost, e din vina voastra si nu a mea, asa ca nu dati vina pe mine.

Bun, sa incepem.
Calculatorul folosit pentru aceasta demonstratie este urmatorul:

Dupa cum vedeti, este plin de praf.
Vom incepe prin demontarea panourilor laterale.


Si iata-l "dezvelit", cu tot praful scos la lumina.


Sa trecem la scoaterea hard-disk-urilor si a unitatilor optice. Se scot cablurile de date ATA/SATA si cablurile de alimentare. Usor dar ferm.
Trecem la dessurubarea unitatilor si la scoaterea lor:

Daca tot suntem la scos cabluri, ar fi bine sa scoateti si celelalte cabluri de alimentare care mai leaga sursa de placa de baza:

Acum ca am terminat cu asta, trecem la placile de extensie de pe sloturile PCI/AGP/PCI-Express. Cam toate placile se scot la fel: se scoate surubul care le fixeaza de carcasa si se scot placile din slot, cu grija, fara sa fie bruscate. Iata doua poze care arata cum se fac lucrurile.

Urmatorul pas este scoaterea memoriilor. Aceste placute se scot foarte usor: cu amblele degete mari se apasa pe opritoarele de pe margine, nu prea tare, sa nu se rupa, dupa care placuta se scoate foarte usor.

Urmatorul pas este putin mai greu. Daca nu sunteti siguri ca o sa reusiti, sariti peste el. Demontarea coolerului de pe procesor si scoaterea procesorului.
Eu am un Athlon64 pe socket Am2, iar coolerul se scoate destul de usor. In cazul altor procesoare, procesul este diferit. Coolerul meu are o mica piedica care il tine apasat procesor. Acea piedica se ridica si se roteste, dupa care coolerul este desprins si poate fi ridicat foarte usor. Langa procesor este o alta piedica, un fel de maneta mai mica, care, dupa ce este ridicata la 90 de grade, ii da drumul procesorului, care poate fi ridicat usor. ATENTIE! SA NU VA MANJITI PE DEGETE CU PASTA TERMOCONDUCTOARE SI SA NU DETERIORATI VRE-UN PIN AL PROCESORULUI!!!





Acum ca am terminat cu demontatul, ne putem uita la ce am realizat si sa punem componentele deoparte, pentru curatare.

Cam atat pentru moment. Voi reveni in curand cu restul povestii.

To be continued...

4 comentarii:

Anonim spunea...

pare interesant ce vrei sa realizezi cu aricolul... ce ma intereseaza in mod deosebit ar fi solutii (chimicale) folosite pt curatare, metode de tinere a prafului la distanta (eg. filtre praf samd)..

demi spunea...

Scuze, dar eu nu folosesc solutii chimicale. Ai putea incerca tuburi cu aer comprimat. Cred ca se gasesc la magazinele de calculatoare, alea mici, cred. "Tragi" cu aer in calculator si praful se aduna intr-un singur loc si e mai usor de scos.
Filtre impotria prafului nu stiu unde se gasesc, eu nu am vazut.

alyx spunea...

prea compliaca pentru mine

Anonim spunea...

mare complicatie ce faci tu aici, eu recomand sa folositi o pensul stufoasa si moale cu care sa dati prina interior si in acelasi timp sa aveti aspiratorul cu teava aproape de zona unde se ridica prafu, in special pe cooler