28.08.2007

Din nou, despre unii oameni

De ceva timp vroiam sa scriu asta.
In timpul plimbarilor mele pe diferite forumuri si bloguri, am observat ca incepe sa se dezvolte o anumita categorie foarte enervanta de oameni. Liberi cugetatori, probabil pot fi numiti, dar dupa parerea mea, nu-s tocmai asa.
Sunt oameni care s-au uitat cam mult la niste documentare de pe Discovery/National geographic sau scoase de pe net, au citit cate ceva pe niste forumuri, iar acum se considera oameni de stiinta, teologi, politicieni, care le stiu pe toate si au cate o parere despre fiecare lucru.
Te trezesti ca vecinu de la 7 iti vorbeste de fizica cuantica si cum revolutioneaza ea lumea, dar vecinu habar nu are de nicio notiune elementara de fizica, ce sa mai zic de explicat concret ce-i cu fizica cuantica. Spune doar ca asa a vazut in ceva documentar sau film. Mda, am vazut si eu un astfel de film, "What the bleep do we know" ii zice, iar mie mi se pare ca ii plin de aberatii. Niste barbati la vreo 50-60 de ani, cum barba alba, si vreo dua doamne cu accent rusesc, prezinta cica "fizica cuantica". Inafara cu vreo doua chestii care nu revolutioneaza nimic, ci doar explica ce se intampla la nivel subatomic, si cu care sunt de acord ca poate fi asa, restul filmului se bazeaza pe presupuneri fara nicio baza solida. Tot filmul se bazeaza pe prezentarea lucrurilor cat mai spectaculos, ca oamenii foarte influentabili, sa creada ca inteleg si ei ceva si sa dea bani pe film. Ca sa nu mai spun ca nu apare numele niciunui "prezentator" din film, cel ce vizioneaza putand foarte usor sa creada ca-i om de stiinta. Dupa parerea mea is doar niste actori.
In ultimul timp, tot mai multi sustin "Eu cred in Dumnezeu da nu-mi plac popii", sustinand ca preotii sunt corupti si alte cele. Mda, ce sa zic? Hopa apare ceva la TV cu un preot sau se zvoneste cate ceva, si gata, preotii sunt corupti. Si oamenii care spun asta se cred si mai destepti, ah ce remarca au facut, ceva revoltator, ceva impotriva conceptiei de pana acum. Dupa parerea mea, inafara bisericii, preotul sa faca ce vrea, dar daca la slujba si cand ma spovedesc sau vreau ceva de la el, vad ca-i preot bun, nu ma intereseaza altceva. Nu eu il judec pentru ceea ce face.
La fel sunt multi care considera ca stiu adevarata istorie. Dar cu astia ii mai comlicat, ca multi dintre ei au si citit mult :).
Deci, ideea e ca multi au un cont pe un forum sau un blog, si se cred buricul pamantului, cu pareri puternice si revolutioneaza lumea si alte chestii. Treziti-va la realitate, nu-i asa.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mda...inteleg ca esti revoltat in privinta unor chestiuni de genul asta, insa nu consider ca ai dreptate in tot ce ai spus.
In primul rand nu mai judeca dupa aparente...daca tie ti se pare ca in documentarul acela sunt "niste" actori, gresesti (asta daca nu o luam pe principiul "viata e o scena de teatru si noi suntem niste actori");o cautare pe google si un link spre wikipedia o sa te convinga ca aceia sunt oameni de stiinta recunoscuti in domeniul lor, cu atestari oficiale...ceea ce spun e discutabil intr-adevar ca orice ipoteza stiintifica recenta.
In al doilea rand pe mine si multi altii ne-ar deranja ca un sustinator al unei religii sa invoce niste principii menite sa te convinga atata timp cat el in viata lui personala nu tine cont de ele...este ipocrizie (imagineaza-ti ca atunci cand te spovedesti preotul respectiv rasfoieste "hustler" si tu crezi ca e Biblia - iti place sa te minti singur ?)Ce-ar fi sa adoptam toti aceeasi pozitie fata de cei din jur: "Dupa parerea mea, inafara bisericii, preotul sa faca ce vrea, dar daca la slujba si cand ma spovedesc sau vreau ceva de la el, vad ca-i preot bun, nu ma intereseaza altceva."...mda, si lumea ar devenii mai buna.
Ti-am luat in considerare subiectivismul( ca doar e blogul tau "propriu si personal" cum spunea cineva)insa inainte sa ii convingi pe altii mai intai convinge-te pe tine.Sper ca in continuare sa te gandesti de 2 ori inainte sa postezi ceva...ca bloguri in care se post-eaza la minut sunt destule si calitatea lor indoielnica.

demi spunea...

In primul rand, mersi de comentariu.

Bun, fie, sunt oameni de stiinta, renumiti, etc. Dar asta nu schimba faptul ca ei spun prostii. Toata treaba asta cu imposibilitatea cunoasterii mediului inconjurator a pornit de la nedeterminarea lui Heisenberg, care spune ca impulsul si pozitia unei particule elementare (proton, electron etc) nu pot fi determinate in acelasi moment. La fel nu poate fi determinata energia si momentul de timp in care are energia respectiva. De la aceasta nedeterminare au pornit filozofii si au crezut ca au gasit modelul matematic pentru a sustine teoria conform careia nu putem cunoaste lumea din jurul nostru.
Povesti. Nedeterminarea lui Heisenberg spune ca nu pot fi determinate doua marimi fizice pt o particula intr-un anumit moment, si doar atat. Pentru acel caz izolat, particular, nu putem face o anumita masuratoare (oricum nu e posibil, ca tehinca nu a ajuns la acel nivel) Si mai sunt si niste formule care insotesc aceasta nedeterminare (probabil le gasesti pe wikipedia, daca tot ai pomenit :) ). Tot ce spun filozofii si cei din film is povesti spuse interesant doar ca sa aduca vanzarea filmului.

Legat de preoti. Nu-s nici orb iar daca vad ca preotu citeste hustler la spovedanie, atunci asta e, il schimb. Dar cum am zis, daca la Spovedanie ii preot bun (vad ce citeste, ca doar ii in fata mea) nu ma prea intereseaza restul. Poate sa fie betiv, ce vrea el. Am si eu propria-mi constiinta si imi dau seama daca ce spune sunt prostii sau nu.

Da, ai dreptate. Internetul e plin de bloguri cu posturi la minut. De aceea am luat o pauza de la blog.

Mersi de vizita.

Anonim spunea...

:)probabil ca ai dreptate...nu stiu atata fizica incat sa contest nici una dintre ipoteze, se pare ca stii mai bine, insa documentarul mi s-a parut totusi interesant.Din perspectiva unui "observator" fara cunostinte avansate de fizica mi s-ar parea plauzibil..si chiar mi-ar place sa cred ca e adevarat (desi sunt foarte curios de ce nu ar fi adevarat, dar explicat mai pentru toata lumea asa fara formule si "nedeterminari" :D)
Apropo eu ma gandeam la modelul de spvedanie in care preotul sta intr-o incapere in care tu nu-l vezi..doar te asculta :P
Nu voiam sa dau de inteles ca blogul tau s-ar incadra in acelea de mai sus, era doar o referinta pt ce nu ar trebui sa devina majoritatea bloggerilor.
Inca ceva..cam mare pauza, oricum succes in continuare.

demi spunea...

OK, mersi. Legat de pauza, da e cam mare, dar necesara.
Legat de explicatie, ii mai usor fata in fata, asa in scris ii cam greu, intradevar.
Mersi de vizita :)